fbpx

Care este temperatura potrivita pentru a servi fiecare tip de vin?

Te intrebi daca servirea vinului la o anumita temperatura ii influenteaza gustul?

Exista temperaturi ideale pentru a servi anumite tipuri de vin?

Ei bine, da si da!

Pentru ca azi e Drink Wine Day, iata cateva trucuri si idei care te pot ajuta sa afli temperatura optima la care iti poti bea vinul.

 

Ghid de servire vin la temperatura potrivita

Motivul pentru care ar trebui sa incerci sa bei vinul la temperatura potrivita se datoreaza faptului ca temperatura poate influenta dramatic mirosul sau gustul vinului. Daca vei servi un vin la temperatura ideala, atunci vei avea parte de cea mai buna experienta.

 

Iata 3 reguli generale de servire a vinului, la temperatura ideala

1. Vinul spumant ar trebui servit la o temperatura de 4.5 – 10 grade Celsius

Sunt persoane care obisnuiesc sa puna sticla in congelator, timp de o ora. Este o metoda buna, dar ai grija sa nu o uiti acolo, pentru ca vei avea parte de o explozie in toata regula. Cand iti astepti invitatii si timpul este scurt, poti sa asezi sticla intr-o galeata cu gheata timp de 30 de minute (sau o frapiera pentru racirea bauturilor).

frapiera racire bauturi

Temperatura rece de la gheata va face ca bulele vinului sa fie mai placute, nu prea spumoase. Dupa ce deschizi sticla si torni primele pahare, ar trebui sa o asezi din nou pe gheata, pana cand ajungi la ultima picatura.

 

2. Vinurile alb si rose ar trebui servite la o temperatura de 10 -15 grade Celsius

vin alb

Cea mai buna metoda de a raci un vin alb sau rose este de a-l pune in frigider imediat dupa ce l-ai cumparat. Totusi, daca iei vinul in aceeasi zi in care intentionezi sa-l bei, fie lasi sticla in frigider pentru cateva ore, fie o asezi in congelator pentru circa 30 de minute. Cam asta e trucul!

Dupa ce deschizi sticla si torni primele pahare, este de preferat sa nu asezi vinul pe gheata, ci sa lasi sticla sa transpire pe masa, pentru ca aroma si caracterul vinului se schimba usor, pe masura ce temperatura creste. Asta poate fi foarte placut pentru gust.

 

3. Vinul rosu ar trebui servit la o temperatura de 15 -21 de grade Celsius

pahare vin rosu
 

Cea mai frecventa conceptie eronata despre vinul rosu este ca ar trebui sa fie servit la temperatura camerei. De fapt, vinul rosu ar trebui servit rece, ca sa te poti bucura de toata aroma sa.

Pentru a raci vinul rosu la temperatura corespunzatoare, iti recomandam sa-l pui la frigider cu o ora inainte de a-l servi. Pentru rezultate mai rapide, aseaza-l in congelator timp de 15 minute. Dupa deschidere si decantare sau turnarea primelor pahare, poti lasa vinul pe masa ca sa se incalzeasca incet.

 

Accesorii, idei si trucuri pentru racirea optima a vinurilor

1. Termometru de vin

Ca sa afli ce vinuri poti servi la temperatura potrivita, este mai simplu decat ai putea crede. Daca esti in cautarea unei solutii rapide si comode, opreste-te direct la un termometru de vin. Pe acest termometru care ia forma sticlei, gasesti inscriptionate mai multe tipuri de vin. Este foarte simplu de utilizat. Il fixezi pe sticla si urmaresti daca temperatura vinului este mai mare, mai mica sau cea potrivita pentru a bea tipul respectiv de vin.

 

2. Cuburi de racire

 

Cand vrei sa racesti rapid vinul din pahare, poti face asta cu ajutorul unor cuburi, dar nu de gheata. Spre deosebire de cuburile din gheata care se dizolva si iti dilueaza bautura, cuburile din roca, ceramica sau otel, pastreaza gustul vinului intact.

 

3. Racitor de vin 3 in 1

Un astfel de accesoriu nu doar ca iti raceste vinul si il aduce la temperatura optima, dar il si aeriseste. Nu influentaza deloc gustul bauturii, pentru ca este din otel inoxidabil. Raceste si aereaza vinul, pentru cea mai buna experienta de servire.

 

Nu stiu cum esti tu, dar noua ni s-a deschis apetitul pentru un vin bun, iar pe mindblower.ro gasesti o multime de accesorii de vin, numai bune de facut cadouri. Promitem sa revenim cu noi trucuri si idei cadouri de vin pentru pasionatii licorii din struguri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *